November 2015 Eva Sintorn
Claes Melin som är HW och Josefinas barnbarnsbarn har efter många års slit slutfört sin bok. Nykterist med sinne för Brännvin från Uppsala Ångqvarn AB. HW Söderman, okuvlig 1800-talsentreprenör, Votum och Gullers förlag. Henrik Wilhelm kommer till Uppsala som 13 åring. Ensam och fattig letar han sig fram till sin bror, där han får tak överhuvudet och snabbt sätts i jobb. Född 1829 dog han 77 år gammal 1901. Han äras med en pampig begravning, där kistan dras av ett hästspann längs vägen kantad med människor, fram till domkyrkan där ärkebiskopen är officiant vid begravningsgudstjänsten. Under sin livstid blir han den medborgare, som betalar mest skatt till staden. Claes har gjort ett omsorgsfullt, noggrant och ingående arbete via protokoll, tidningsartiklar, brev, skrivelser, ekonomiska redovisningar med mera. Vi får en levande bild av HW, en klok, intelligent, kreativ, aktiv person. Han såg möjligheter i alla situationer, men var även en chanstagare och förlorade ibland när han satsat för högt. Detta ledde till att han i mitten av sin karriär verkade ha hamnat i det som vi idag benämner utbrändhet.
Insprängt i berättelsen finns livet med hustru Josefina beskrivet. Hon födde tio barn på mindre än 20 år och förlorade de första fyra i tät följd i koleran. Fyra överlevde, Anna, Henrik, Maja och Otto. Ytterligare två barn dog. Ömsint och kärleksfullt reflekterar Claes om deras familjeliv. Endast ett brev finns från Josefina till HW och det finns återgivet i boken. Familjen bor centralt i Uppsala, men som väl är skymtar olika sommarställen förbi dit familjen flyr från den illaluktande staden.
HW utvecklade och skapade fler företag bland andra Upsala Ångqvarn med brännvinstillverkning och mjöl. Han satsade även på spannmålsodling, som han hade kontroll över genom att köpa flera gårdar. Han var därtill framsynt genom att skapa ångbåtslinjer till Stockholm för snabba transporter, mycket uppskattat. Dessa tre verksamheter var basen i hans ekonomiska territorium. Sent omsider lyckas han även ta sig in i Uppsala stadsfullmäktige. En spännande tråd genom hela boken är den infekterade brännvinsfrågan i Sverige i allmänhet och Uppsala i synnerhet.
Claes har lyckats göra boken lättläst, förklarande, levande och spännande med hjälp av allt material som sparats och upptäckts på Henriksberg i samband med gårdsförsäljningen i början av 2000 - talet. Tidningarna Upsala och Upsala-Posten är flitigt citerade. Han har även gjort djupdykningar i flera andra arkiv. En guldgruva att ösa ur men som krävt sin författare för att göra det begripligt för oss moderna läsare. Boken är full av bilder och tryckt på ett fint papper.
Tack Claes för vad du gjort för HW, som sent omsider fick sin biografi. Tack Claes var du har gjort för släkten, för den kunskap du har spridit till oss alla ända fram till HW och Josefinas barnbarns barnbarns barnbarns barn. Det är en stor gåva till oss alla, Dina släktingar, men även för historieskrivningen i Uppsala.
Eva Sintorn, barnbarns barnbarn
Ordförande för HWJ släktförening
Kontakt: hwsoderman@gmail.com
Bankgiro: 140 - 5216
SWISH: 1234664454